Challenge Roth er ansett som et av de mest ikoniske langdistanse triatlon (3800m svøm, 180km sykling, 42,2 km løp) man kan gjennomføre, og kåret til 1. bucketlist-race av https://www.220triathlon.com/…/worlds-best-triathlons…/. Det er enormt med publikum, en utrolig stemning, og veldig godt organisert.
Race forberedelser
I 2019, meldte vi oss på Challenge Roth 2020, da var det EM langdistanse, dette løpet ble selvsagt aldri noe av grunnet COVID-19. 2021 var det en mulighet å delta i september, men uten publikum og forkortet løype. Dette takket vi pent nei takk til. Så da var vi plutselig i 2022.
Vi, i denne sammenheng er Espen Grunnaleite og Henning Johnsen. Etter mye fram og tilbake med fly, kanselleringer, flyttinger, ikke plass til sykler osv, valgte Espen å kjøre ned. Denne turen kunne vært et reisebrev i seg selv, men det får bli en annen gang.
Fredag morgen var det en liten test svømming i kanalen og registrering og Expo. Svømmingen viste seg da å bli en varm affære, 23,5 grad i vannet, men lov med våtdrakt. Registreringen var godt organisert og fort gjennomført. Expo, største jeg noen gang har sett, men med 30 grader i lufta og litt slitne kropper, kom vi oss gjennom uten mye handling, kun et nytt pulsbelte.
Lørdag innsjekk av sykler og løpepose, ellers en rolig dag
RaceDay
Svøm
Jeg gikk i vannet 07:30, en halvtime etter Espen. Det var start i vannet, i grupper på 250 stykk. Utrolig mye slåssing og kamp om posisjonene. Noe som for min del resulterte i en litt dårligere tid enn tenkt. Vannet var gode 23 grader, noe som for oss føltes i overkant mye. Vi kom begge godt gjennom svøm, og var klare for en god sykkel økt.
Sykkel
Opp av vannet, inn i T1. Verdens mest hjelpsomme frivillige, de tømte poser, fylte poser, hjalp med sokker, klær, smurte solkrem, pakket våtdrakt, fantastisk. Så ut på sykkel. Første 4-5 milen gikk fint, før det begynte å bli tungt. Varmen var krevende, og det var vanskelig å få i seg næring og nok drikke. Ut på runde 2, økte det på med litt vind (selvfølgelig mest motvind i en rundløype) og det blei tungt, både i bein og mentalt. Målet som var satt i forkant så man svinne hen, og fokuset måtte endres til å fullføre, mer enn tidsmål. Etter 5 timer og 40 minutt kom jeg endelig i mål. Bare en maraton igjen
Løp
T2, fortsatt fantastisk hjelp av de frivillige, og joggeskoene kom raskt på. Solen stod på sitt høyeste og varmen var mer enn krevende. Klarte å holde beina noenlunde i gang i 12-13 km, men etter det var det fint stopp. Resten av maraton ble stort sett gåing, og fokus på å prøve å få i seg nok væske for å slippe å havne i en av de mange sykebilene som hentet folk. Dette klarte vi begge to, 100% av HTK`en kom i mål. Riktig nok med en litt annen tid enn vi hadde håpet på.
Alt i alt var Challenge Roth fantastisk, og en publikumsfest. På svøm var det anslått ca 20.000 tilskuere. Og gjennom alle små byer, både på løp og sykkel, ble du heiet fram av lokale. Og den legendariske Solar Hill, var absolutt så legendarisk som ryktene skal ha det til. Og målgang på en fullsatt stadion, med over 10.000 mennesker.
Får du muligheten, ikke nøl med å ta turen til Challeng Roth. Dette var en opplevelse for livet, og kan nå tikke den av på Bucketlisten